Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

"Αναγνωστήριο" του Αστέρη Γκέκα

Ο Αστέρης Γκέκας στα πλαίσια της έκθεσής του “Είναι η ποίηση ένα καντήλι” παρουσιάζει το Σάββατο 31 μαρτίου 2012, στις 12 το μεσημέρι στο πατάρι του βιβλιοπωλείου – καφενείου ΧΑΡΤΑ (Σκενδεράνη 16Α-Β, Βόλος, τηλ: 2421033250) την εγκατάστασή του “Αναγνωστήριο”.(Διάρκεια ως 21/4/2012)
Η εργασία αυτή συνδέεται υφολογικά με τα έργα που παρουσιάζονται στο ισόγειο της Χάρτας και αφορά στιγμές ποίησης ποιητών της πόλης του Βόλου. Το ιδιωτικό αυτό ανθολόγιο, το οποίο βέβαια δεν είναι δυνατό να περιλαμβάνει άπαντες τους ποιητές του Βόλου, παρουσιάζεται με σκοπό να καταδειχθεί η πνευματική δύναμη της πόλης.
Ο Αστέρης Γκέκας σχολιάζει για την έκθεση: “Είναι ακατόρθωτο να περικυκλώσεις ένα ποίημα σε μια εικόνα, όπως και να παγιδεύσεις με ένα αγκίστρι ένα κόμα. Αλλά αν η ποίηση είνα ένα δώμα με θέα εξωτερική και εσωτερική, οι μικροί εγχάρακτοι σελιδοδείκτες μου είναι ίσως μια πόρτα αυτού του φοβερού δώματος. Η εγκατάσταση αυτή ρίχνει λίγο λαδάκι στα καντήλια της ποίησης της μικρής μας πόλης.”

Αφιέρωμα στον ποιητή Θωμά Γκόρπα

Την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012 στις 8:00 μ.μ. διοργανώνεται στο βιβλιοπωλείο – καφενείο ΧΑΡΤΑ (Σκενδεράνη 16Α-Β, Βόλος, τηλ: 2421033250) αφιέρωμα στον ποιητή Θωμά Γκόρπα.
Ομάδα φίλων της τέχνης και της ποίησης έχουν αναλάβει τη θαλπωρή της ποίησης και των ποιητών. Δημιούργησαν τον όμιλο “Άσυλο των Ποιητών” που δραστηριοποιείται στο βιβλιοπωλείο – καφενείο ΧΑΡΤΑ. Το αφιέρωμα στον ποιητή Θωμά Γκόρπα είναι η πρώτη τους δράση. Παραγωγός της εκδήλωσης και καλλιτεχνικός επιμελητής είναι ο Κώστας Γκόγκας. Συμμετέχουν οι: Λάμπρος Αγαπητός, Νίτσα Αμουτζοπούλου, Μιχάλης Πόρναλης, Δημήτρης Στεργιόπουλος, Πατής Κουτσάφτης, Μάρθα Παπαθανασίου, Ελευθερία Νικολιάδη, Αστέρης Γκέκας.

Υπάρχουμε ως ανοιχτές πληγές κόντρα στα καλά λόγια
τα καλά παιδιά και τα καλά λάδια
υπάρχουμε ως υπογραφές κόκινες κατακόκινες της φωτιάς
σ΄ απίθανα σημεία της νύχτας.
Δεν αφήνουμε απλώς τραγούδια πίσω μας στο μέλλον αλλά
τα κομμάτια μας
και κάπου μακριά ακόμα άρχισαν να κατασκευάζονται τα νέα
μουσικά όργανα...

Ο Θωμάς Γκόρπας γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1935. Από το 1954 έζησε στην Αθήνα, από το 1975 ως το 1980 στο Παρίσι, και από το 1990 μοίραζε τον καιρό του ανάμεσα στην Αθήνα και την Αίγινα.
Έκανε μια ντουζίνα επαγγέλματα: εργάτης, λογιστής, παλαιοβιβλιοπώλης, βιβλιοπώλης, επιμελητής εκδόσεων, εκδότης (εκδόσεις Πανόραμα και εκδόσεις Έξοδος), μεταφραστής, κ.ά., πριν και μετά τη λεγόμενη δημοσιογραφία. Υπήρξε επίσης συντάκτης ή αρχισυντάκτης σε διάφορα περιοδικά. Έγραψε για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση και δίδαξε σε θεατρική σχολή ιστορία λογοτεχνίας και αγωγή του λόγου. Συμμετείχε σε ομάδες που πρωτοστάτησαν για μια πρωτοπορία στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στα εικαστικά, και για την υπεράσπιση του λαϊκού τραγουδιού και πολιτισμού εν γένει. Το 1979 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Μπιτ στην Όστια της Ρώμης.
Έχει εκδόσει επτά βιβλία ποίησης και το συγκεντρωτικό τόμο “Τα Ποιήματα [1957-1983]”, ένα βιβλίο πεζογραφίας και ένα λαογραφίας, μία μονογραφία για το ζωγράφο Στέρη και την ανθολογία “Το βιβλίο όλων των ημερών”. Έχει επιμεληθεί εκδόσεις έργων των Γ. Βώκου, Ν. Βουτυρά, Α. Παπαδιαμάντη και Ε. Λεμπέση.
Πέθανε στην Αθήνα το 2003.

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Παρουσίαση του βιβλίου "Ανεμώλια" του Ισίδωρου Ζουργού

Την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012 στις 8:00 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο ΧΑΡΤΑ (Σκενδεράνη 16Β, Βόλος, τηλ: 2421033250) παρουσιάζεται το τελευταίο βιβλίο του Ισίδωρου Ζουργού “Ανεμώλια”. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Ασημένια Σαράφη, φιλόλογος – συγγραφέας, Νίκος Κυριαζής, καθηγητής τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο συγγραφέας.
Τα "Ανεμώλια" είναι ένα βιβλίο για την αντρική φιλία και τη φυγή. Μια παρέα φίλων από παιδιά δραπετεύει μ' ένα ιστιοπλοϊκό στην αρχή του καλοκαιριού αφήνοντας πίσω για πάντα όλη την προηγούμενη ζωή τους. Μέσα από τις περιπέτειες του ταξιδιού, το πικρό χιούμορ, τα απρόοπτα και την παλινδρομική μνήμη του αφηγητή αναδύεται ο πρόσφατος νεοελληνικός μηδενισμός και η δίνη στην οποία έχει πέσει η χώρα τα τελευταία τριάντα χρόνια.
Ανεμώλια” στη γλώσσα του Ομήρου είναι τα λόγια του ανέμου, τα μάταια, τα ανώφελα. Σ' αυτό το μυθιστόρημα που το διατρέχει μια συνεχής συνομιλία με τον ομηρικό κόσμο, ανεμώλια είναι η διαφυγή από τον κόσμο της αρσενικής απελπισίας, η απόδραση από την ασφυκτική καθημερινότητα αλλά και η δίψα για την αναζήτηση της νεότητας κι εκείνης της ομορφιάς που καταλύει τον χρόνο.
Ο Ισίδωρος Ζουργός γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1964. Σπούδασε Παιδαγωγικά και υπηρετεί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ως δάσκαλος. Έχει δυο παιδιά και σήμερα εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με διάφορα περιοδικά δημοσιεύοντας ποίηση και πεζογραφία, καθώς και βιβλιογραφικά κριτικά σημειώματα. Έχει επίσης ασχοληθεί με θέματα διδασκαλίας της λογοτεχνίας στο δημοτικό σχολείο και ιστορίας της εκπαίδευσης. Το 1996 συμμετείχε στη συλλογική έκδοση κειμένων για την εκπαίδευση, με τον τίτλο "Αναπνέοντας κιμωλία -γραφές εκπαιδευτικών", από τις εκδόσεις Σαββάλα. Έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα: "Φράουστ" (Λιβάνης, 1995/Πατάκης, 2010), "Αποσπάσματα από το βιβλίο του ωκεανού" (Πατάκης, 2000/2007), "Η ψίχα εκείνου του καλοκαιριού" (Πατάκης, 2002/2010), "Στη σκιά της πεταλούδας" (Πατάκης, 2005), "Η αηδονόπιτα" (Πατάκης, 2008), "Ανεμώλια" (Πατάκης, 2011 - Βραβείο Αναγνωστών ΕΚΕΒΙ). Επίσης, συμμετείχε στη συλλογική έκδοση "Ζωολογία του πάνω και του κάτω κόσμου" (Πατάκης, 2009), στη σειρά "Hotel-Ένοικοι Γραφής", που επιμελείται ο Μισέλ Φάις.




"Είναι η ποίηση ένα καντήλι" Έκθεση-εγκατάσταση του Αστέρη Γκέκα


ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΙΗΣΗ ΕΝΑ ΚΑΝΤΗΛΙ: ΕΚΘΕΣΗ – ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΣΤΕΡΗ ΓΚΕΚΑ ΣΤΗ ΧΑΡΤΑ

Το βιβλιοπωλείο – καφενείο ΧΑΡΤΑ (Σκενδεράνη 16Α-Β, Βόλος, τηλ: 2421033250), στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης (21 Μαρτίου), παρουσιάζει στους χώρους του βιβλιοπωλείου και του καφενείου αλλά και επί της οδού Σκενδεράνη και για ένα μήνα την έκθεση – εγκατάσταση “Είναι η ποίηση ένα καντήλι” του εικαστικού Αστέρη Γκέκα.
Η έκθεση θα είναι ανοικτή τις ώρες λειτουργίας καταστημάτων και τα βράδια Τρίτης, Πέμπτης και Παρασκευής. Εγκαίνια: Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012 στις 19:30. Διάρκεια: 21/3 ως 21/4/2012.
Το Σάββατο 31 Μαρτίου 2012 θα παρουσιαστεί επίσης στο πατάρι του βιβλιοπωλείου Χάρτα η εγκατάσταση του Αστέρη Γκέκα “ Αναγνωστήριο ποιητών της πόλης”. (Διάρκεια ως τις 21/4/2012).
Για την έκθεση – εγκατάσταση “Είναι η ποίηση ένα καντήλι” ο Αστέρης Γκέκας σημειώνει:
Στο σημερινό πούσι οι θεοί μίκρυναν. Αδύναμοι και ανίκανοι να σπείρουν ελπίδες, γυρίζουν καταφερτζήδες στην 'Αγορά' να πουλήσουν γης, ευσπλαχνία και ιδιωτική παιδεία ακόμα. Απέτυχαν. Πού να βρεις ελπίδα, πού να πιαστείς. Η ποίηση πάντα ήταν φάρος και οι ποιητές φαροφύλακες. Γυρίζει ο καιρός και διψούμε για νερό από καθαρή πηγή, ψάχνουμε λίγο λάδι για το καντήλι της πνευματικής μας υπόστασης, λίγο νερό στον Μίκη, τον πεσμένο ανάσκελα δυό μέτρα από τη Βουλή. Ψάχνουμε πίσω από τόνους βιβλίων να ξεθάψουμε τους ποιητές, πεθαμένους και ζωντανούς, στα πιο αρίφνητα ράφια των βιβλιοθηκών, στα δεξιά κι αριστερά της αδιαφορίας μας.Στην έκθεση αυτή βάζω τον ποιητή όχι να διακοσμήσει ή να παρουσιαστεί στο χώρο, αλλά να συνομιλήσει με τον αμέριμνο θαμώνα του καφενείου, τον επισκέπτη του βιβλιοπωλείου αλλά και τον διαβάτη της οδού Σκενδεράνη. Είναι μια τιμή μικρή στους ποιητές μας, ώστε να ξεπληρώσω ένα μικρό μέρος από την οφειλή που έχω προς αυτούς.”
Ο Αστέρης Γκέκας έχει πραγματοποιήσει δεκάδες εκθέσεις σε μουσεία και αίθουσες τέχνης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εμπνέεται από την ποίηση - κυρίως την ελληνική. Κυριότερες σχετικές εκθέσεις-εγκαταστάσεις:
Βιβλιοθήκη 1ου Λυκείου Βόλου: Λογοτέχνες της Μαγνησίας και Η Γυναίκα στην ποίηση.
Νεάπολη Λακωνίας: “Λακωνική Σονάτα”: Αφιέρωμα στον Βατικιώτη ποιητή Γ. Παπούλια.
Λουτρό των Αέρηδων, Αθήνα: “Θυμήσου σώμα”: Αφιέρωμα στον Καβάφη.
Γκαλλερί Diana, Καφέ Γκρέκο, Αθήνα: Σελιδοδείκτες για τους ποιητές του Καφέ Γκρέκο.
Μουσείο της πόλη Τρικάλων- Κλιάφα, Τρίκαλα: Αφιέρωμα στον Κώστα Βίρβο.
Γκαλλερί Πάτση, Γιάννενα: Αφιέρωμα στον Μιχάλη Γκανά.
Κολλέγιο Αθηνών Peerce, Deree: Αφιέρωμα στην ποίηση του Μίκη Θεοδωράκη.
Πολυχώρος Μεταίχμιο, Αθήνα: “Είναι η ποίηση ένα καντήλι”.
Οινοποιείο Θ.Σταυράκη, Τύρναβος: 'Βάκχεια”: Εγκατάσταση με έργα αφιερώματα στην ποίηση του Μάρκου Μέσκου.
Βάμμα Νυκτός, Βόλος: Αφιέρωμα στον Χρήστο Μπράβο και άλλους Έλληνες ποιητές.
Ο Αστέρης Γκέκας είναι επίσης ο παραγωγός των ποιητικών Κυριακάτικων πρωινών στο Βάμμα Νυκτός 'Μικρές Κυριακές του Απόλλωνα” και μέλος της ομάδας 'Άσυλο ποιητών” που δραστηριοποιείται στο βιβλιοπωλείο Χάρτα.
Μέσα στο 2012 θα παρουσιάσει στα Τρίκαλα μεγάλο αφιέρωμα στον ποιητή Ηλία Κεφάλα, ενώ το Νοέμβρη, με την ευκαιρία της έκδοσης των απάντων του Μάρκου Μέσκου, θα παρουσιάσει αφιέρωμα στον ποιητή στον πολυχώρο των εκδόσεων Γαβριηλίδη.

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Παρουσίαση του βιβλίου "Ο ρομαντικός γάτος του βυθού" των Χ. Μπουλώτη - Φ. Στεφανίδη και έκθεση ζωγραφικής


Το Σάββατο 17 Μαρτίου 2012, στις 12 το μεσημέρι, παρουσιάζεται το βιβλίο " Ο ρομαντικός γάτος του βυθού" από το συγγραφέα Χρήστο Μπουλώτη και την εικονογράφο Φωτεινή Στεφανίδη. Επίσης, εγκαινιάζεται έκθεση με τα πρωτότυπα ζωγραφικά έργα της Φωτεινής Στεφανίδη. Διάρκεια έκθεσης ως το τέλος Μαρτίου. Η εκδήλωση είναι συνδιοργάνωση με τις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Βόλου.
Ο Χρήστος Μπουλώτης γεννήθηκε στη Μύρινα της Λήμνου. Είναι αρχαιολόγος στην Ακαδημία Αθηνών. Διδάσκει στα μεταπτυχιακά τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Από το 1987 ασχολείται συστηματικά και με την παιδική λογοτεχνία. Έχει εκδώσει μέχρι σήμερα εξήντα περίπου βιβλία, πολλά από τα οποία (Το άγαλμα που κρύωνε, Η παράξενη αγάπη του αλόγου και της λεύκας, Η κυρία Μίνα και η άνοιξη κλπ.)έχουν τιμηθεί με βραβεία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Η Φωτεινή Στεφανίδη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Σπούδασε σχέδιο, ζωγραφική και φρέσκο στην ΑΣΚΤ. Ασχολήθηκε με την χαρακτική, το σχεδιασμό βιβλίου και την επιμέλεια εκδόσεων. Έχει πραγματοποιήσει δεκατρείς ατομικές εκθέσεις και έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές και διεθνείς εκθέσεις. Το έργο της έχει αποσπάσει είκοσι ελληνικές και διεθνείς διακρίσεις.