Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

"Η χελώνα του Κεραμεικού" της Τασούλας Καραγεωργίου

Την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013 στις 8:30 μ.μ στο βιβλιοπωλείο ΧΑΡΤΑ (Σκενδεράνη 16Β, Βόλος, τηλ. 2421033250) παρουσιάζεται η ποιητική συλλογή «Η χελώνα του Κεραμεικού» της Τασούλας Καραγεωργίου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη.

Η παρουσίαση συνδιοργανώνεται από τον Σύλλογο Μουσειοπαιδαγωγών Ελλάδος, τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Ν. Μαγνησίας, τις εκδόσεις Γαβριηλίδη και το βιβλιοπωλείο ΧΑΡΤΑ.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Θωμάς Μπεχλιβάνης, Προϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δ/Ε Περ/κής Δ/νσης Εκπ/σης Θεσσαλίας, Δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας
και Θεοδοσία Ράπτου, δασκάλα, μουσειοπαιδαγωγός
Ποιήματα θα διαβάσουν η Ελένη Βαρουξή
και η ποιήτρια, Τασούλα Καραγεωργίου

Στη «Χελώνα του Κεραμεικού», η Τασούλα Καραγεωργίου προσεγγίζει τον αρχαιολογικό χώρο και τα μνημεία του Κεραμεικού με τρόπο ιδιαίτερο αποτυπώνοντας μοναδικά την ευαίσθητη ματιά της

Η Τασούλα Καραγεωργίου γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1954. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 1981 υπηρετεί στη Μέση Εκπαίδευση, ενώ από το 2007 είναι σχολική σύμβουλος φιλολόγων. Έχει εκδώσει έξι ποιητικά βιβλία, ένα βιβλίο με λυρικά αφηγήματα, μια συλλογή δοκιμίων για την ποίηση και μετάφραση επιλεγμένων αποσπασμάτων της Σαπφώς. Είναι διδάκτωρ φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από το 2007 διδάσκει στο Εργαστήρι Ποίησης του Ιδρύματος Τάκης Σινόπουλος.

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

"Ονειρική γεωγραφία του εδάφους" Έκθεση του Κώστα Μανωλίδη

Την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013 στις 20:00 μμ στο βιβλιοπωλείο - καφενείο Χάρτα (Σκενδεράνη 16 Α-Β, Βόλος, τηλ:241033250) εγκαινιάζεται έκθεση του αρχιτέκτονα Κώστα Μανωλίδη με τίτλο: “Ονειρική γεωγραφία του εδάφους”. Διάρκεια έκθεσης ως 28/2/2013.

Η έκθεση παρουσιάζει μια εκτεταμένη σειρά μικρών σχεδίων τα οποία συνθέτουν μια περιδιάβαση στην τραχιά επικράτεια του εδάφους. Στο επίκεντρο των εικαστικών διερευνήσεων της εργασίας βρίσκεται η διαδικασία κατακερματισμού που νομοτελειακά καθορίζει το πεπρωμένο των επίγειων μορφοποιήσεων.

Το χώμα, οι βράχοι, το τοπογραφικό ανάγλυφο, οι διατάξεις των καλλιεργειών και τα κάθε είδους αποτυπώματα ανθρώπινων δράσεων αποδίδονται ως ένα ενιαίο σύστημα μορφών οι οποίες βρίσκονται σε μια δυναμική κατάσταση αποικοδόμησης κι επιμερισμού. Τα αποσπάσματα που προκύπτουν από αυτήν την συνθήκη δημιουργούν κοινωνίες με τη δική τους εύθραυστη συνοχή και οργάνωση.

Σ’ αυτούς τους σχηματισμούς μπορεί κανείς να αντιληφθεί τα καταστατικά γνωρίσματα της εδαφικής ύλης, τις εσωτερικές φλέβες της και τις διακυμάνσεις της δομής της. Μπορεί επίσης να διαγνώσει την βαθύτερη σύμπνοια της τάξης και του χάους η οποία διέπει την ατέρμονη γένεση και καταστροφή των πραγμάτων. Κυρίως όμως στον διαμελισμό του κομματιασμένου εδάφους μπορεί κανείς να βρει έναν παρηγορητικό κατοπτρισμό των εσωτερικών του θραύσεων, συναιρώντας για λίγο την ατομικότητά του με το γίγνεσθαι του κόσμου.

Τα σχέδια της έκθεσης αποδελτιώνουν σημάδια από την επιδερμίδα της γης. Μεταφέρουν στιγμιότυπα από την μυστική ζωή του εδάφους σαν σκόρπιες φράσεις μιας φανταστικής γεωγραφικής εξιστόρησης.

Ο Κώστας Μανωλίδης (Βέροια, 1965) σπούδασε αρχιτεκτονική και είναι επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.


Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Παρουσίαση του βιβλίου του Ζήση Σαρίκα "Ανθρώπινες σκιές"


Την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013 στις 8:30 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο ΧΑΡΤΑ (Σκενδεράνη 16Β, Βόλος, τηλ: 2421033250) παρουσιάζεται το τελευταίο βιβλίο του Ζήση Σαρίκα “Ανθρώπινες σκιές”. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Θωμάς Κοροβίνης, συγγραφέας - τραγουδοποιός, Κώστας καλημέρης, κριτικός λογοτεχνίας και ο συγγραφέας.

Ο Ζήσης Σαρίκας γεννήθηκε το 1953 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε νεοελληνική φιλολογία και φιλοσοφία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι συγγραφέας, μεταφραστής και επιμελητής εκδόσεων. Στα βιβλία του περιλαμβάνονται τα: “Μύθοι της τεχνολογίας”, “Ψίχουλα: μικρά πεζά”, “Το όραμα του υπεράνθρωπου: μια ερμηνεία του έργου του Φρίντριχ Νίτσε ΄Έτσι μίλησε ο Ζαρατούστρα΄”, “Μακριά απ΄ τον κόσμο”. Έχει μεταφράσει ένα μεγάλο αριθμό έργων του Νίτσε. Υπήρξε διευθυντής της σειράς αρχαίων ελλήνων συγγραφέων των εκδόσεων Εξάντας.

Για το συγγραφέα Ζήση Σαρίκα γράφει ο Φώτης Τερζάκης (“Η τέχνη του αφορισμού και η κριτική διαμαρτυρία”, Ελευθεροτυπία, Βιβλιοθήκη, τεύχος 561):

Η συνέχεια ανάμεσα στη μετάφραση και το προσωπικό έργο δεν είναι κάτι σπάνιο στην ιστορία των γραμμάτων. Συναντιέται τόσο στη λογοτεχνική γραφή όσο και στον θεωρητικό λόγο και αποκαλύπτει μία από τις λιγότερο φωτισμένες όψεις του μεταφραστικού εγχειρήματος, στις ευτυχέστερες στιγμές του: την ενεργητική συνομιλία, που εκ των πραγμάτων υποκινεί ανάμεσα στον μεταφραστή και τον συγγραφέα, η οποία γίνεται συχνά μοχλός δημιουργικότητας για τον πρώτο. Μία τέτοια περίπτωση συγγραφέα είναι ο Ζήσης Σαρίκας από τη Θεσσαλονίκη. Μολονότι δημοσιεύει αρκετά νωρίς το πρώτο του δοκιμιακό έργο (Μύθοι της τεχνολογίας, 1987) είναι κυρίως γνωστός ως μεταφραστής: τον ξέρουμε προπαντός από το χαλκέντερο μεταφραστικό του έργο πάνω στον Νίτσε (όλα σχεδόν τα μείζονα έργα του φιλοσόφου παρουσιασμένα την τελευταία δεκαπενταετία από τις εκδόσεις Νησίδες) και νωρίτερα πάνω στη Σχολή της Φρανκφούρτης, ιδίως τον Αντόρνο. Το 2003 μας δίνει μάλιστα σαν απόσταγμα της μεταφραστικής του πείρας ένα ερμηνευτικό έργο πάνω στον Νίτσε με άξονα τον Ζαρατούστρα (Το όραμα του υπερανθρώπου).”

Το βιβλίο του Ζήση Σαρίκα “Ανθρώπινες σκιές” κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 2012 από τις εκδόσεις Πανοπτικόν και περιλαμβάνει τα αφηγήματα Το άκακο σκυλί και Τα έξι αδέλφια. Έχουν προηγηθεί άλλα δύο βιβλία πρόζας από τις εκδόσεις Πανοπτικόν.

Κολλητά στο γραφείο ήταν μια πορτούλα μονίμως κατάκλειστη που έδινε σε μια θεοσκότεινη αποθήκη. Η αποθήκη ήταν φουλαριστή μέχρι το ταβάνι από πειστήρια εγκλημάτων: μαγκούρες, θηλιές, δρεπάνια, λοστούς, τουφέκια, πιστόλια, κάθε λογής μαχαίρια και λόγχες, γιαταγάνια και σπαθιά, ναργιλέδες και ποικίλα σύνεργα για το χασίς, πλαστά χαρτονομίσματα, εκρηκτικές ύλες, τσεκούρια, κατσαβίδια κι άλλα εργαλέια, χημικές ουσίες και καυστικά υγρά, αντικείμενα μαγγανείας – ολόκληρο μπιτ παζάρ....”













Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Βραδιές μελοποιημένης ποίησης


Εις σε προστρέχω Τέχνη της Ποιήσεως”

Βραδιές μελοποιημένης ποίησης

                                   ΝΙΚΟΣ ΠΑΡΘΕΝΗΣ

&

ΖΑΦΕΙΡΗΣ ΚΟΥΚΟΥΣΕΛΗΣ


Τετάρτη 13, 20 και 27 Φεβρουαρίου

9:30 μ.μ