Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Παρουσίαση του βιβλίου του Ανταίου Χρυσοστομίδη "Οι κεραίες της εποχής μου"


Την Πέμπτη 25 Απριλίου 2013 στις 8:30 μ.μ. στη ΧΑΡΤΑ (Σκενδεράνη 16Β, Βόλος, τηλ: 2421033250) παρουσιάζεται το βιβλίο του Ανταίου Χρυσοστομίδη “Οι κεραίες της εποχής μου” (εκδόσεις Καστανιώτη).

Με τον Ανταίο Χρυσοστομίδη θα συνομιλήσει ο Κώστας Ακρίβος, φιλόλογος – συγγραφέας.

Το βιβλίο αυτό –όπως άλλωστε και η ομώνυμη τηλεοπτική εκπομπή στην οποία βασίστηκε– δεν απευθύνεται μονάχα στους λάτρεις της λογοτεχνίας αλλά σε ένα πολύ ευρύτερο κοινό, το οποίο παραμένει ευαίσθητο στα προβλήματα και στις αναζητήσεις του καιρού μας. Μεταγράφοντας τις συζητήσεις που έκανε είτε μόνος είτε με τη Μικέλα Χαρτουλάρη με τους 33 διάσημους συγγραφείς αυτού του τόμου, ο Ανταίος Χρυσοστομίδης στρέφει κάθε φορά τη ματιά του σε ένα συγκεκριμένο θέμα ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του συνομιλητή του. Θέματα που αφορούν την εποχή μας –τα προβλήματα της δημοκρατίας στον δυτικό κόσμο, ο θρησκευτικός φανατισμός, το πρόβλημα των εθνικισμών, η κρίση ηθικών αξιών, ο ρατσισμός, τα ευρωπαϊκά ιστορικά τραύματα, η σεξουαλική ελευθερία– διασταυρώνονται συνεχώς με θέματα που αφορούν τη λογοτεχνία, το μέλλον της, τη θετική ή μερικές φορές αρνητική επίδρασή της στην κοινωνία. Μια περιδιάβαση σε έναν κόσμο μαγικό γραμμένη σχεδόν σαν μυθιστόρημα.

Τρίτη 9 Απριλίου 2013

"Τα Μαθηματικά της επίπεδης γης" : Παρουσίαση του βιβλίου του μαθηματικού Φώτη Κόρρου


Την Πέμπτη 18 Απριλίου 2013 στις 8:30 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο ΧΑΡΤΑ (Σκενδεράνη 16Β, Βόλος, τηλ: 2421033250) παρουσιάζεται το βιβλίο του μαθηματικού Φώτη Κόρρου “Τα Μαθηματικά της επίπεδης γης – Η ιστορία των μαθηματικών στην Κίνα μέχρι τον 15ο αιώνα”.
Τα Μαθηματικά της Κίνας δεν είναι απλά τα Μαθηματικά μιας ακόμα χώρας. Δεν είναι ίδια με τα δικά μας Μαθηματικά. Αναπτύχθηκαν σε ένα τμήμα της γης με διαφορετική κουλτούρα, διαφορετικές ανάγκες, διαφορετική φιλοσοφία και επομένως διαφορετικά απαιτούμενα.
Το βιβλίο περιγράφει καταρχήν την ιστορική διαδρομή των Μαθηματικών της Κίνας, ως επιστήμης αλλά και ως φυσικών προσώπων, μέσα στους αιώνες, την θέση τους στη κοινωνία και στο εκπαιδευτικό σύστημα. Η συνέχεια αφιερώνεται στη μεγαλύτερη από τις εφαρμογές τους δηλαδή την Αστρονομία και τη δημιουργία της κορυφαίας κατά τους Κινέζους πολίτες δημιουργίας ενός Αυτοκράτορα, δηλαδή το Ημερολόγιο.
Περνώντας στο κύριο από μαθηματική άποψη μέρος του βιβλίου βρίσκουμε τα αριθμητικά συστήματα και τους τρόπους που χρησιμοποιήθηκαν για πράξεις από τους κατοίκους της Αρχαίας και της πριν τον Μεσαίωνα Κίνας. Μαθαίνουμε τη χρήση του «Αριθμητικού Συστήματος των Ράβδων» και του Κινέζικου άβακα και αμέσως μετά γνωρίζουμε και έναν προς έναν όλους τους σημαντικούς Κινέζους Μαθηματικούς αλλά και ένα προς ένα όλα τα σημαντικά Μαθηματικά κείμενα που γράφηκαν μέχρι το 1500 μ.Χ. και διασώθηκαν μέχρι σήμερα.
Το βιβλίο κλείνει με την μελέτη διάχυσης των μαθηματικών θεμάτων από τις κυριότερες την εποχή εκείνη χώρες προς την Κίνα και τανάπαλιν.
    Ο Φώτης Κόρρος γεννήθηκε το 1956. Σπούδασε μαθηματικός στη Θεσσαλονίκη και παρακολούθησε μαθήματα Διδακτικής των Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Louis Pasteur στο Στρασβούργο της Γαλλίας. Εργάσθηκε ως Μαθηματικός στον ιδιωτικό τομέα και στη συνέχεια εντάχθηκε στη Δημόσια Εκπαίδευση. Τα τελευταία 13 χρόνια διδάσκει Μαθηματικά στο 2ο Λύκειο Βόλου. Έχει γράψει βιβλία Μαθηματικών για τις εκδόσεις Σαββάλα.

“Αποτυπώνοντας μορφές σε χαρτί και καμβά” Έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Χορδάκη

Την Τρίτη 16 Απριλίου 2013 στις 8:30 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο – καφενείο ΧΑΡΤΑ (Σκενδεράνη 16Β, Βόλος, τηλ: 2421033250) εγκαινιάζεται έκθεση ζωγραφικής με έργα του Δημήτρη Χορδάκη και τίτλο “Αποτυπώνοντας μορφές σε χαρτί και καμβά”. Διάρκεια έκθεσης:16/4 ως 27/4/2013.
Ο Δημήτρης Χορδάκης γεννήθηκε στη Λάρισα. Αποφοίτησε από το Κλασσικό Λύκειο Βόλου και παρακολούθησε “Διακόσμηση” και “Γραφικές Τέχνες” στο Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο (Δοξιάδη), με καθηγητή τον Δημήτρη Μυταρά.
Το 1977 εγκαταστάθηκε στη Φλωρεντία όπου σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών - Τμήμα Ζωγραφικής με καθηγητή τον Silvio Loffredo. Το 1980 μετά την αποφοίτησή του απ’αυτή ενδιαφέρεται για την συντήρηση έργων τέχνης, αρχικά παρακολουθεί το Διεθνές Πανεπιστήμιο Τέχνης (Universita Interationale dell’Arte) της Φλωρεντίας με δάσκαλο τον καθηγητή Carlo L. Raggiani και στη συνέχεια εξειδικεύει τις σπουδές του στη Σχολή Συντήρησης (Opificio delle pietre Dure) με καθηγητή τον Umberto Baldini.
Πήρε το Δίπλωμα του τον Ιούνιο του 1983 με ειδικότητα στις σκληρές πέτρες - γλυπτική - τοιχογραφία. Το 1984 αποφοίτησε από τη Διεθνή Σχολή Γραφικών Τεχνών “Il Bisonte” με καθηγήτρια την M. Luigia Guaita. Το 1991 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι όπου διέμεινε και εργάστηκε για οκτώ χρόνια.
Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ελβετία, Ισπανία και ΗΠΑ.
Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και τη Φλωρεντία.




Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Παρουσίαση του βιβλίου "9 παραμύθια και μια ξύλινη κουτάλα"


Το Σάββατο 6 Απριλίου 2013, στις 11:30 το πρωί στο πατάρι του βιβλιοπωλείου ΧΑΡΤΑ (Σκενδεράνη 16Β, Βόλος, τηλ: 2421033250) παρουσιάζεται το βιβλίο “9 Παραμύθια και μια ξύλινη κουτάλα” που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. Η δασκάλα – μουσειοπαιδαγωγός Θεοδοσία Ράπτου θα διαβάσει ιστορίες από το βιβλίο και θα φτιάξει με την βοήθεια των παιδιών μια φανταστική συνταγή για τους ήρωες της παραμυθοχώρας.

Η εκδήλωση, που γίνεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, απευθύνεται σε παιδιά 5 – 10 χρόνων, που θα γνωρίσουν ένα ευφάνταστο καινούριο παιδικό βιβλίο και θα ασκηθούν στη δημιουργική γραφή μέσα από ένα παιχνίδι – εργαστήρι.

Οι εφτά νάνοι ήξεραν να φτιάχνουν μηλόπιτα και ποιο ήταν το αγαπημένο γλυκό του Χάνσελ και της Γκρέτελ; Η Σταχτοπούτα αγαπούσε ή όχι την κολοκυθόσουπα; Τι κολατσιό έπαιρνε στη βάρκα του το αστερόποαιδο και τι μαγικό μπορεί να βγει από έναν απλό φούρνο; Μια ξύλινη κουτάλα μαγειρεύει με μοναδικό τρόπο εννέα κλασικά παραμύθια και τα συνοδεύει με συνταγές που ξεπηδούν από τις σελίδες τους.

Το βιβλίο έγραψε η δημοσιογράφος Ιωάννα Νιαώτη μαζί με την αδερφή της, θεατρολόγο και ηθοποιό, Έρση Νιαώτη, σε συνεργασία με την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Ένα βιβλίο για γονείς και παιδιά, που θέλουν να διαβάζουν και να φτιάχνουν τις δικές τους ιστορίες, που τρώνε μαζί και μαθαίνουν να μαγειρεύουν σπιτικά!

 






Παρουσίαση του βιβλίου της Σώτης Γρίβα 'Ά-βορος"


Την Παρασκευή 5 Απριλίου 2013 στις 8:30 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο ΧΑΡΤΑ (Σκενδεράνη 16Β, Βόλος, τηλ: 2421033250) παρουσιάζεται το βιβλίο της Σώτης Γρίβα “Α-βορος: Εγκλήματα στις ψυχοθεραπείες” που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη.

Η συγγραφέας θα μιλήσει για το βιβλίο της και θα αναλύσει πώς βλέπουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη της λογοτεχνίας..

Κατά πόσο μπορεί το προπατορικό αμάρτημα να επανέρχεται στο σήμερα ως διαμελισμένο παρόν; Ποιες κρυφές αμαρτίες των ανθρώπων μπορούν να διοχετευτούν στον ψυχοθεραπευτή και, από εκεί, στον πλησίον; Ποια ερωτήματα φοβούνται να θέσουν οι ήρωες; Με όχημα το πανανθρώπινο σύμβολο των πρωτοπλάστων, η Σώτη Γρίβα δοκιμάζεται στη βουτιά στα μύχια ανθρώπινα πάθη, διαγράφοντας μία πορεία από τον ναρκισσισμό στη συνειδητοποίηση ότι τα όριά μας τίθενται, σχεδόν πάντοτε, από εκείνους στους οποίους αφήνουμε χώρο – καμιά φορά, τυχαίνει να είμαστε εμείς εκείνοι. Ταυτοπροσωπία το λένε κάποιοι. Τελικά όμως ταυτίζεται ποτέ το εγώ με τον εαυτό του ή με άλλα εγώ;

Η Σώτη Γρίβα είναι λακανική ψυχαναλύτρια με μεταπτυχιακό στο λακανικό ασυνείδητο από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και Θεολόγος. Ανήκει στη διεθνή σχολή ψυχανάλυσης των φόρουμ του λακανικού πεδίου και αρθρογραφεί στο ψυχαναλυτικό περιοδικό Καρτέλ, εκδόσεις Ίνδικτος.