Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Ο Γιάννης Μακριδάκης εφ' όλης της ύλης


Το Σάββατο 29 Νοεμβρίου στις 12:00 το μεσημέρι το βιβλιοπωλείο – καφενείο ΧΑΡΤΑ (Σκενδεράνη 16 ΑΒ, Βόλος, τηλ: 2421033250) φιλοξενεί τον συγγραφέα Γιάννη Μακριδάκη σε μια συζήτηση περί λογοτεχνίας και φυσικής υπόστασης.
Συντονίζει ο Θωμάς Κοροβίνης.
Ο Γιάννης Μακριδάκης γεννήθηκε το 1971 στη Χίο και σπούδασε μαθηματικά. Από το 1997, που ίδρυσε το Κέντρο Χιακών Μελετών με σκοπό την έρευνα, αρχειοθέτηση, μελέτη και διάδοση των τεκμηρίων της Χίου, οργάνωνε τα ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα του Κέντρου, επιμελούνταν τις εκδόσεις του και διηύθυνε το τριμηνιαίο περιοδικό “Πελινναίο” έως το 2011.
Κατόπιν άφησε τις πόλεις και μετακόμισε για μόνιμη διαμονή στην Βολισσό της ΒΔ Χίου. Εκεί, στράφηκε προς την φυσική καλλιέργεια της γης και έγινε παρατηρητής της αργής αβίαστης φυσικής ανάπτυξης. Ίδρυσε το Απλεπιστήμιο Βολισσού, μέσα από το οποίο διοργανώνει σεμινάρια φυσικής καλλιέργειας, αλκαλικής διατροφής και πολιτικής στάσης ζωής με γνώμονα τον αντικαταναλωτισμό και την αποανάπτυξη.
Έχει γράψει τα βιβλία:
Συρματένιοι, ξεσυρματένιοι, όλοι. Χιώτες πρόσφυγες και στρατιώτες στη Μέση Ανατολή: Μαρτυρίες 1941 – 1946″ (εκδ. Κ.Χ.Μ., Πελινναίο 2006 και Εστία 2010)
10.516 μέρες: Ιστορία της νεοελληνικής Χίου 1912 -1940″, ιστορικό αφήγημα (εκδ. Κ.Χ.Μ., Πελινναίο 2007)
Aνάμισης ντενεκές”, μυθιστόρημα (Eστία 2008), το οποίο κυκλοφόρησε τον επόμενο χρόνο (2009) και στα τουρκικά,
Η δεξιά τσέπη του ράσου”, νουβέλα (Εστία 2009),
Ήλιος με δόντια”, μυθιστόρημα (Εστία 2010), το οποίο ανέβηκε στο θέατρο (2012) σε σκηνοθεσία Βασίλη Βασιλάκη
Λαγού μαλλί”, νουβέλα (Εστία 2010),
Η άλωση της Κωσταντίας”, μυθιστόρημα (Εστία 2011), το οποίος ανέβηκε στο θέατρο (2012) σε σκηνοθεσία Χρήστου Βαλαβανίδη
Το ζουμί του πετεινού”, νουβέλα (Εστία 2012).
Του Θεού το μάτι”, νουβέλα (Εστία 2013)

Παρουσίαση του βιβλίου του Χάρη Μωρίκη "Η λογοτεχνία στο ντιβάνι"



Την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014 στις 20:00 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο – καφενείο ΧΑΡΤΑ (Σκενδεράνη 16, Βόλος, τηλ: 2421033250) παρουσιάζεται το τελευταίο βιβλίο του Χάρη Μωρίκη “Η λογοτεχνία στο ντιβάνι – Διαβάζοντας λογοτεχνία με το φακό της ψυχανάλυσης” (εκδόσεις Αρμός)
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Γιάννης Βαϊτσαράς, κλινικός ψυχολόγος
Λένα Κωστούλα, φιλόλογος – εκπαιδευτικός
και ο συγγραφέας Χάρης Μωρίκης, κλινικός ψυχολόγος – ψυχαναλυτής.
Η ανάγνωση είναι μια περιπέτεια, που αφορά το κείμενο, τον αναγνώστη και το συγγραφέα, με αβέβαια κάθε φορά έκβαση, και γι αυτό συναρπαστική. Πώς διαβάζουμε, ερμηνεύουμε ένα κείμενο και τι τελικά κατανοούμε απ΄ αυτό; Υπάρχει ένα κείμενο και ένα αντικειμενικό 'νόημα' ίδιο για κάθε αναγνώστη ή ο καθένας χτίζει το δικό του, και τελικά γίνεται ένα είδος συνδημιουργού; Τι σχέση έχει ένα κείμενο με τον ψυχικό κόσμο και το ασυνείδητο, και πώς εμπλέκεται και κινητοποιείται ο αναγνώστης όταν έρχεται σε επαφή μαζί του;
Η ψυχαναλυτική θεωρία και μέθοδος φιλοδοξεί να απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα, διότι δεν εξαντλείται μόνον στην κλινική, θεραπευτική της διάσταση, αλλά αποτελεί ένα εξαιρετικό όχημα προσβάσεως στον συγκλονιστικό κόσμο της Τέχνης και ειδικότερα της λογοτεχνικής δημιουργίας. Εάν εφαρμοστεί με τις κατάλληλες προϋποθέσεις, μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα επιπλέον φως, αποκαλύπτοντας άδηλες διαστάσεις ενός λογοτεχνήματος, Η ψυχαναλυτική ερμηνεία εμπλουτίζει έτσι τη δυνατότητα του αναγνώστη να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτές και, ανεπαισθήτως, σε περιοχές του δικού του ψυχικού σύμπαντος, μεγαλώνοντας ταυτογχρόνως την απόλαυσή του.”
Ο Χάρης Μωρίκης σπούδασε Νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Κλινική Ψυχολογία και Ψυχοπαθολογία στη Γαλλία. Είναι διδάκτωρ Ψυχολογίας, μέλος της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας και της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης.



Προβολή της ταινίας "Σκοτεινή Πόλη"


Συνεχίζονται οι προβολές (και συζητήσεις;) στη ΧΑΡΤΑ τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου στις 20:30 με την ταινία επιστημονικής φαντασίας “Σκοτεινή Πόλη”.

Η Σκοτεινή Πόλη (αγγλ. Dark City) γυρίστηκε το 1998 σε σενάριο των Alex Proyas, Lem Dobbs και David S. Goyer και πρωταγωνιστές τους Rufus Sewell, William Hurt, Kiefer Sutherland, και Jennifer Connelly. Αποτελεί ταινία καλτ στους κινηματογραφόφιλους κύκλους. Ο κριτικός Roger Ebert του Chicago Sun-Times την εξέλεξε ως την καλύτερη ταινία του 1998



Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Αφιέρωμα στον Ηλία Λεφούση

Την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου
στις 8:00 το βράδυ
το ΑΣΥΛΟ ΠΟΙΗΤΩΝ
παρουσιάζει ένα φιλολογικό και μουσικό αφιέρωμα
στον ΗΛΙΑ ΛΕΦΟΥΣΗ

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Γνωριμία με τη ελληνική λευκή οινοποίηση


Γνωριμία με τη λευκή οινοποίηση

παρουσίαση – δοκιμή

των κυριότερων ελληνικών λευκών ποικιλιών

με την οινολόγο Έλλη Τεντζεράκη

Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014
8:00 μ.μ.
στο βιβλιοπωλείο – καφενείο Χάρτα
 
σε συνεργασία με τη ΜΠΟΤΙΛΙΑ Βόλου

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Προβολή του ντοκιμαντέρ "Καλάβρυτα: Άνθρωποι και Σκιές" του Ηλία Γιαννακάκη



Καλάβρυτα: Άνθρωποι και Σκιές” του Ηλία Γιαννακάκη
Προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ
και συζήτηση με τον σκηνοθέτη
τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014 στις 8:00 μ.μ. στη ΧΑΡΤΑ

Στον απόηχο της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, το βιβλιοπωλείο – καφενείο ΧΑΡΤΑ (Σκενδεράνη 16 ΑΒ, Βόλος, τηλ: 2421033250) φιλοξενεί τον σκηνοθέτη Ηλία Γιαννακάκη και προβάλλει το βραβευμένο ιστορικό ντοκιμαντέρ του “Καλάβρυτα: Άνθρωποι και Σκιές” - μια συγκλονιστική ταινία για μια από τις ζοφερότερες σελίδες της νεότερης ιστορίας μας. Μετά την προβολή της ταινίας το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον σκηνοθέτη.
Καλάβρυτα. Δεκέμβριος 1943. Ένας αφανισμός. Εκτέλεση ολόκληρου του ανδρικού πληθυσμού από 14 χρονών και πάνω. Πυρπόληση όλων των σπιτιών. Αντίποινα, όπως είπαν οι Γερμανοί, για τη θανάτωση 80 στρατιωτών τους από τους αντάρτες. Και απέμειναν οι μανάδες. Με τα μικρά τότε παιδιά τους. Τα οποία σήμερα είναι ηλικιωμένοι άνθρωποι. Δεν είναι μονάχα η μνήμη της καταστροφής και του αίματος που τους έχει στοιχειώσει. Είναι τα ερωτήματα που βαραίνουν ακόμα περισσότερο. Θα είχαμε αποφύγει την καταστροφή αν οι αντάρτες δε σκότωναν τους Γερμανούς; Τι σημαίνει η λέξη αντίποινα; Και τι η λέξη καταστροφή; Γιατί εμείς; Περισσότερο από ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ πάνω στη φρίκη, μια ταινία συλλογικό-πορτρέτο των επιζώντων που προσπαθούν, 70 χρόνια τώρα, να καταλάβουν ποιοι είναι και τι πραγματικά τους συνέβη.
Στην συνέντευξη τύπου στο 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ο σκηνοθέτης σημείωσε: «Το θέμα αυτό ακόμα ‘’καίει’’ τους ανθρώπους της πόλης. Κάποιοι λένε ότι εάν δεν είχε προηγηθεί η εκτέλεση, δεν θα συνέβαιναν τα αντίποινα. Άλλοι υποστηρίζουν ότι έτσι κι αλλιώς θα συνέβαινε, επειδή υπήρχε η εθνική αντίσταση. Σκοπός της ταινίας δεν είναι να δώσει απαντήσεις σε ιστορικά ερωτήματα, αλλά να εστιάσει σε αυτό που τα συνδέει, το ανθρώπινο δράμα που έχει σημαδέψει τον κόσμο.” Η ταινία απέσπασε το βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου. Σύμφωνα με το σκεπτικό της βράβευσης “διερευνά ένα ιστορικό τραύμα του ελληνικού λαού που εξακολουθεί να υφίσταται και τεκμηριώνει τη σημασία του αντιφασιστικού αγώνα στο παρελθόν κάνοντας παράλληλα και αναφορά στο παρόν.”




Παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Ατζακά "Φως της Φονιάς"