Την Τρίτη 15 Μαρτίου 2011 στις 8:30 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο ΧΑΡΤΑ (Σκενδεράνη 16Β, Βόλος, τηλ: 2421033250) το αναγνωστικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά και να συνομιλήσει με τη συγγραφέα Μάρω Δούκα με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο “Το δίκιο είναι ζόρικο πολύ” (εκδόσεις Πατάκη).
Η εκδήλωση γίνεται με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου.
Για το βιβλίο: Γιατί η γερμανική κατοχή στα Χανιά παρατάθηκε μέχρι τον Μάιο του 1945;
Και τι μπορεί να σημαίνει ότι η πόλη για δυο μήνες περίπου, από τον Μάιο ως τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς, βρέθηκε υπό αγγλογερμανική κατοχή;
Ένας παππούς ανήμπορος και μια εγγονή μπερδεμένη. Αντικριστά οι δυο τους. Και γύρω τους άνθρωποι. Δικοί τους και ξένοι.
Η μια αφήγηση μέσα στην άλλη. Πώς το μεγάλο συμπλέκεται με το μικρό. Το ασήμαντο με το σημαντικό. Το σήμερα με το χθες. Οι νεκροί με τους επιζώντες. Πρωταγωνιστές και κομπάρσοι μιας οριακής εποχής. Οι πρόθυμοι, οι δωσίλογοι, οι συνεργάτες, οι μαυραγορίτες. Οι πράκτορες, οι πατριώτες, οι αντάρτες.
Και η αλήθεια; Και η ευθύνη; Και η εκδίκηση;
Μνησιπήμων ο πόνος που δεν μας αφήνει να ξεχάσουμε. Αλλά και ο πόνος για όσα θυμόμαστε. Γιατί Το δίκιο είναι ζόρικο πολύ στις γραμμές του μύθου και της Ιστορίας.
Για τη συγγραφέα: Η Μάρω Δούκα γεννήθηκε το 1947 στα Χανιά. Από το 1966 ζει στην Αθήνα. Έχει τελειώσει το Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει τιμηθεί με το Βραβείο “Νίκος Καζαντζάκης” του Δήμου Ηρακλείου για το μυθιστόρημα Η αρχαία σκουριά, με το Β΄ Κρατικό Βραβείο για το μυθιστόρημα Η πλωτή πόλη και με το Βραβείο Πεζογραφίας Κώστα Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το μυθιστόρημα Αθώοι και φταίχτες. Για το ίδιο μυθιστόρημα τιμήθηκε επίσης με το Βραβείο Balkanika. Άλλα της βιβλία: Η πηγάδα. Κάτι άνθρωποι (νουβέλες), Που΄ναι τα φτερά (νουβέλα), Καρέ Φιξ (διηγήματα), Οι λεύκες ασάλευτες (μυθιστόρημα), Εις τον πάτο της εικόνας (μυθιστόρημα), Ο πεζογράφος και το πιθάρι του (κείμενα), Ένας σκούφος από πορφύρα (μυθιστόρημα), Ουράνια μηχανική (μυθιστόρημα), Τα μαύρα λουστρίνια (πεζογράφημα). Διηγήματα και μυθιστορήματά της έχουν μεταφραστεί σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου