Τρίτη, 3 Μαΐου 2011

Παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Στασινοπούλου "Κυρία, με θυμάστε;"


Τη Δευτέρα 9 Μαΐου 2011, στις 8:30 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο ΧΑΡΤΑ (Σκενδεράνη 16Β, Βόλος, τηλ: 2421033250) παρουσιάζεται το βιβλίο της Μαρίας Στασινοπούλου “Κυρία, με θυμάστε;” που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Κίχλη.
Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Φιλολόγων Μαγνησίας και με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Βίκυ Μαντζώρου, φιλόλογος, μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων Μαγνησίας, ο Κώστας Ακρίβος, φιλόλογος – συγγραφέας και η Μαρία Στασινοπούλου.

28 αφηγήματα, που πλαισιώνονται από το προλογικό “Πριν χτυπήσει το κουδούνι” και το επιλογικό κείμενο “Αποστάγματα”, συνιστούν τον κορμό του βιβλίου “Κυρία, με θυμάστε;” . Πρόκειται πραγματικά για αποστάγματα από την πλούσια διδακτική εμπειρία της Μαρίας Στασινοπούλου, κείμενα με τα οποία η συγγραφέας επιστρέφει με τρυφερότητα, συγκίνηση και χιούμορ στην καθημερινότητα του σχολείου και στους μαθητές της, κείμενα τέλος που η συγγραφέας τους δεν θα ήθελε να διαβαστούν “σαν 'μαργαριτάρια' ούτε σαν ανέκδοτα ούτε σαν αναμνήσεις ενός συνταξιούχου της έδρας και του θρανίου [αλλά σαν] χνάρια πάνω στα οποία περπάτησε ένας άνθρωπος και διαμόρφωσε τον μικρόκοσμο της προσωπικής του βιοφιλοσοφίας.”. Για τη συγγραφέα, και σ΄ αυτό το συμπέρασμα έγκειται η σπουδαιότητα του βιβλίου, “αν κάτι μπορεί να σώσει την εκπαίδευση σήμερα, είναι μόνο οι διαπροσωπικές σχέσεις μαθητών και δασκάλων, σχέσεις αγάπης και αμοιβαίας παραδοχής. Οι σχέσεις που καταργούν τις αποστάσεις χωρίς να χάνουν τα όρια, οι σχέσεις που εμπνέουν και τροφοδοτούν αμφιμερώς”.

Η Μαρία Στασινοπούλου γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1945. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε ως φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Καρπό της ενασχόλησής της με τη μελέτη και την κριτική της νεοελληνικής λογοτεχνίας αποτελούν τα βιβλία: Χρονολόγιο – Εργοβιογραφία Γιώργου Σεφέρη (Μεταίχμιο 2002) και Πίσω από τις γραμμές. Σελίδες κριτικής (University Studio Press 2005). Σε συνεργασία με τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο έχει εκδώσει επίσης τα βιβλία: Ο βίος και το έργο του Κ. Π. Καβάφη (Μεταίχμιο 2003) και Κ.Π. Καβάφης, ποιήματα. Επιλογή (Μεταίχμιο 2003).
Έχει επιμεληθεί την έκδοση του Κοινού Λόγου της Έλλης Παπαδημητρίου (Ερμής 2003) και τον δεύτερο τόμο της Αλληλογραφίας Μαρώς – Γ. Σεφέρη (Ίκαρος 2005).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου