Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Προβολή ταινίας για τον Τζόρτζιο Ντε Κίρικο

Τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011 στις 8:00 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο - καφενείο ΧΑΡΤΑ θα προβληθεί η ταινία - ντοκιμαντέρ "Giorgio de Chirico - Αργοναύτης της ψυχής" σε σκηνοθεσία Γιώργου Λάγδαρη και Κώστα Ανέστη.
Θα μιλήσουν οι: Φαίη Τζανετοπούλου, ιστορικός τέχνης και Κώστας Κομνηνός, ζωγράφος.
Πρόκειται για την πρώτη ταινία «τοπικής» παραγωγής με τους περισσότερους από τους βασικούς της συντελεστές να προέρχονται από τον Βόλο που πέρασε τα σύνορα της πόλης και προβλήθηκε σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ όπως και σε φεστιβάλ εντός Ελλάδας μέσα στο 2010 και το 2011.
Η προβολή θα πλαισιωθεί από μικρές «εισηγήσεις» βασικών συντελεστών της ταινίας και - αν υπάρχει διάθεση από τους θεατές – θα ακολουθήσει συζήτηση.
Την σκηνοθεσία υπογράφουν οι Γιώργος Λάγδαρης και Κώστας Ανέστης, επιστημονική σύμβουλος είναι η ιστορικός τέχνης Φαίη Τζανετουλάκου, η μουσική της Ευαγγελίας Κίκου, διευθυντές φωτογραφίας είναι οι Δημήτρης Κορδελάς και Κώστας Καρπίδας, το μοντάζ της Αθανασίας Ξαφάρα, ενδυματολόγος η Έλεν Μαμουρίδου, ενώ εμφανίζονται και μιλούν οι: Νίκη Λοιζίδη – Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης ΑΣΚΤ, Μηλίτσα Καραθάνου – συγγραφέας, Κώστας Ανδρουλιδάκης – συγγραφέας, Νίκος Δασκαλοθανάσης – Ιστορικός Τέχνης ΑΣΚΤ, Μιλτιάδης Παπανικολάου - Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ, και Gerd Roos - Ιστορικός Τέχνης (Βερολίνο), με την συμμετοχή του Ιδρύματος FONDAZIONE GIORGIO & ISA DECHIRICO – Ρώμη.
Το θέμα της ταινίας είναι ζωή και το έργο του μεγάλου καλλιτέχνη Τζόρτζιο ντε Κίρικο, από τη γέννηση του στον Βόλο το 1888 ως το θάνατο του στη Ρώμη το 1978 μέσα από τις καταγραμμένες αναμνήσεις του, τα διάφορα ντοκουμέντα, τη δραματοποίηση σκηνών και την ανάλυση των πινάκων του.
Στα πλάνα της ταινίας τα επιμέρους στοιχεία και οι εικόνες που ήταν οι πρώτες πηγές έμπνευσης του ντε Κίρικο (ελάχιστα υπάρχουν ακόμα καλά κρυμμένα στο Βόλο και την γύρω περιοχή)  φωτίζονται και αναλύονται, ενώ παράλληλα ιστορικοί τέχνης, συγγραφείς και κριτικοί δίνουν τους καρπούς των ερευνών τους στον θεατή, πολλές φορές με αντικρουόμενες θέσεις αφού η προσωπικότητα όπως και το έργο του ντε Κίρικο έχουν στη βάση τους το περίφημο «Αίνιγμα» που ακόμη και σήμερα ζητά τις πολλαπλές απαντήσεις του.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη δράση του πατέρα του καλλιτέχνη, Εβαρίστο ντε Κίρικο, αρχιμηχανικού των «Σιδηροδρόμων Θεσσαλίας» και βασικού συντελεστή της δημιουργίας του τρένου του Πηλίου στα τέλη του 19ου αιώνα. Οι εικόνες των τρένων αλλά και ο μύθος των Αργοναυτών ήταν τα πιο βασικά στοιχεία που ο «μεγάλος μεταφυσικός» ζωγράφος – ποιητής γνώρισε κατά τη παραμονή του στο Βόλο και ποτέ δεν τον εγκατέλειψαν. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ο μύθος των Αργοναυτών είναι ένας από τους κυρίαρχους μύθους του ευρωπαϊκού μοντερνισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου