Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Η κλασική λογοτεχνία στον κινηματογράφο - προβολές στη ΧΑΡΤΑ


Η ΚΛΑΣΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

Προβολές (και συζητήσεις;) στη ΧΑΡΤΑ

Έναρξη τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013 στις 8:30 μ.μ. με την ταινία “Ιστορία δύο πόλεων”.
Επόμενη προβολή τη Δευτέρα 21/10 με την ταινία ¨Ρεβέκκα”. Ακολουθούν και άλλες Δευτέρες, πάντα με προβολές ταινιών βασισμένων σε έργα της κλασικής λογοτεχνίας, πλαισιωμένες με σύντομες παρουσιάσεις, σχόλια και συζητήσεις.

ΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, 8:30 μ.μ.



Ιστορία Δύο Πόλεων, 1958
Σκηνοθεσία: Ραλφ Τόμας
Παίζουν: Ντερκ Μπόγκαρντ, Ντόροθι Τάτιν, Πωλ Γκουέρς, Ντόναλντ Πλέζανς
Διάρκεια: 116’
Ο Κάρολος Ντίκενς δεν αντιπαραβάλλει μόνο την παραδοσιακή Αγγλία του βασιλέως Γεωργίου με την επαναστατημένη Γαλλία του Λουδοβίκου, αλλά και δύο εκ διαμέτρου αντίθετους χαρακτήρες, τον ακόλαστο δικηγόρο Σίντνευ Κάρτον (Ντερκ Μπόγκαρντ) με το νεαρό και άπειρο αριστοκράτη Τσαρλς Νταρνέυ (Πωλ Γκουέρς). Ο έρωτάς τους για την ίδια γυναίκα ενώνει τις ζωές τους μέχρι να τους καταβροχθίσει η λαίλαπα της επανάστασης.
Η συγκεκριμένη ταινία ανήκει στις δύο καλύτερες κινηματογραφικές προσαρμογές του ομώνυμου βιβλίου κι ενώ υστερεί ελαφρώς σε σύγκριση με την ταινία του ’35, κυρίως στην απόδοση της γαλλικής επανάστασης, καταφέρνει τελικά να συγκινήσει λόγω του εξαιρετικού επιτελείου Βρετανών ηθοποιών και του δεμένου σεναρίου.
Ο ίδιος ο Μπόγκαρντ δίνει σάρκα και οστά σε έναν χαρακτήρα που αποτελεί επίτευγμα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ο ευφυής, μελαγχολικός Σίντνευ Κάρτον, αφού ερωτεύτηκε χωρίς ανταπόδοση, έμαθε ότι η ζωή αποκτά νόημα μόνο όταν αφιερώνεται στους άλλους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου