Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020

Άλις Όσβαλντ "Μνημείο πεσόντων" - Απαγγελία Μυρσίνη Γκανά




Την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου στις 20:00 στο βιβλιοπωλείο – καφενείο ΧΑΡΤΑ (Σκενδεράνη 16, Βόλος) η ποιήτρια και μεταφράστρια Μυρσίνη Γκανά θα διαβάσει το ποίημα της βρετανίδας ποιήτριας Άλις Όσβαλντ «Μνημείο Πεσόντων».

 Η Άλις Όσβαλντ γεννήθηκε το 1966. Σπούδασε κλασική φιλολογία στην Οξφόρδη. Ζει στο Ντέβον της Αγγλίας.  Έχει λάβει σημαντικά βραβεία για το έργο της (Βραβείο T. S. Eliot, 2002, Ted Hughes Award, 2009, Costa Award for Poetry, 2016 και άλλα).

Το «Μνημείο Πεσόντων» κυκλοφόρησε το 2011 στην Αγγλία. Το 2018 κυκλοφόρησε στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Μελάνι σε μετάφραση της ποιήτριας Μυρσίνης Γκανά. Η Γκανά έχει βραβευτεί για την πρώτη ποιητική της συλλογή «Τα Πέρα Μέρη», ενώ και για τη μετάφραση του «Μνημείου Πεσόντων» της Όσβαλντ έλαβε το ειδικό βραβείο Public Τιμώμενης χώρας: Μεγάλη Βρετανία.


 Με το «Μνημείο Πεσόντων» η Άλις Όσβαλντ στήνει ένα αριστουργηματικό ποιητικό μνημείο με άξονα τους αμνημόνευτους και ατραγούδιστους νεκρούς του έπους, ένα μεγάλο ποίημα-φόρο τιμής και ένα μοιρολόι για τους νεκρούς και των δύο στρατοπέδων του Τρωικού Πολέμου, αλλά και για τον πόνο της εφήμερης ανθρώπινης ύπαρξης, υπενθυμίζοντας ότι μία από τις βασικές λειτουργίες του έπους, και όλης της λογοτεχνίας, είναι η διατήρηση της μνήμης.

Στον πρόλογο της ελληνικής έκδοσης γράφει η μεταφράστρια Μυρσίνη Γκανά: Το “προφορικό νεκροταφείο” της Όσβαλντ, το μνημείο που στήνει προς τιμήν όλων των κοινών, “αόρατων” ανθρώπων, υπενθυμίζει κάθε στιγμή πόσο σύντομο και απρόβλεπτο είναι το πέρασμά μας από αυτή τη ζωή, και κατ’ επέκταση, πόσο μοναδικό και πολύτιμο. Η -τολμηρή- απόφασή της να συμπυκνώσει την Ιλιάδα με αυτόν τον τρόπο αποκαλύπτει αναπάντεχα στον αναγνώστη κάτι από την πρωταρχική λειτουργία της λογοτεχνίας. Λέμε ιστορίες όχι μόνο για να εξηγήσουμε τα ανεξήγητα του κόσμου που μας περιβάλλει, όχι μόνο για να κατευνάσουμε το φόβο και να βρούμε παρηγοριά, αλλά και για να θυμόμαστε, όσα έγιναν και όσους πέρασαν πριν από μας, επειδή οι νεκροί πεθαίνουν πραγματικά μόνο όταν τους έχουν ξεχάσει όλοι.



Ακολουθώντας την προφορική παράδοση του έπους από το οποίο εμπνέεται, η Όσβαλντ απαγγέλλει συχνά από στήθους το ποίημα στο αγγλικό κοινό και έχει εκφράσει την επιθυμία της να ακούγεται το έργο της ζωντανά. Μετά από μια σειρά απαγγελιών στην Οικία Κατακουζηνού στην Αθήνα, η Μυρσίνη Γκανά απαγγέλλει τώρα το «Μνημείο πεσόντων» στο Βόλο, στη Χάρτα. Στον ρόλο του αντιφωνητή ο Απόστολος Στραγαλινός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου