Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Βραδιά αφιέρωμα στο Νίκο Κολοβό


 Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011 στις 8:30 στο βιβλιοπωλείο ΧΑΡΤΑ

"επί της οθόνης: Ο κριτικός λόγος του Νίκου Κολοβού για πέντε φιλμικά κείμενα"

Ο Νίκος Κολοβός σπούδασε Νομική και δικηγόρησε στο Βόλο. Ασχολήθηκε συστηματικά με τον κινηματογράφο από το 1960 με σειρά θεωρητικών και κριτικών κειμένων, Ήταν από τους βασικούς συντάκτες της δεύτερης, μεταπολιτευτικής περιόδου του περιοδικού Σύγχρονος Κινηματογράφος, συνεργάστηκε με τα περιοδικά Η Λέξη, Οθόνη, Διαβάζω και άλλα, καθώς και με τις εκδόσεις Αιγόκερως και του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Δίδαξε κινηματογράφο στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διετέλεσε διδάκτορας του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και συνεργάστηκε με το Τμήμα Πολιτισμού του Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Υπήρξε ο ιδρυτής και επί σειρά ετών Πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Βόλου.
Βιβλία του: Το κωμικό στον Κινηματογράφο, Κοινωνιολογία του Κινηματογράφου, Η Γυναίκα στον Κινηματογράφο και Θόδωρος Αγγελόπουλος.
Τη βραδιά του αφιερώματος θα προβληθεί η ταινία Επί της οθόνης, η οποία δημιουργήθηκε από τη συρραφή σκηνών πέντε κινηματογραφικών έργων και την παράλληλη αναγραφή ή ανάγνωση της κριτικής του Νίκου Κολοβού για τα συγκεκριμένα έργα , τα οποία είναι: Η πηγή των παρθένων του Μπέργκμαν, Αυτό το σκοτεινό αντικείμενο του πόθου του Μπουνιουέλ, Το κουρδιστό πορτοκάλι του Κιούμπρικ, Ο θίασος του Αγγελόπουλου και Αποκάλυψη τώρα του Κόπολα. Την ταινία επιμελήθηκαν η Μαρία Τεχνοπούλου και ο Γιάννης Παπαδόπουλος.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου