Σάββατο, 23 Ιουνίου 2012

Αφιέρωμα στον ποιητή Βύρωνα Λεοντάρη

Η ποίηση της ήττας” : Αφιέρωμα στον ποιητή Βύρωνα Λεοντάρη από την ομάδα “Άσυλο των Ποιητών”
Τη Δευτέρα 25/6, στις 9μ.μ., η ομάδα “Άσυλο των Ποιητών” παρουσιάζει στη Χάρτα ένα ποιητικό και μουσικό αφιέρωμα στον ποιητή Βύρωνα Λεοντάρη με τίτλο “η ποίηση της ήττας”. Παίρνουν μέρος οι Νίτσα Αμουτζοπούλου, Μιχάλης Πόρναλης, Οδυσσέας Χαλκιάς, Αστέρης Γκέκας, Γιάννης Παπαδόπουλος και Δημήτρης Πανταζής. Φιλολογική προσέγγιση Νέλλη Βλαστού. Επιμέλεια και παρουσίαση Κώστας Γκόγκας.
Ο Βύρων Λεοντάρης γεννήθηκε στη Νιγρίτα Σερρών το 1932. Πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στη Σάμο, από όπου καταγόταν, και το 1939 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Αθήνα. Αδελφός του κριτικού Μανόλη Λαμπρίδη, του ποιητή Ανδρέα Λεοντάρη, σύζυγος της ποιήτριας Ζέφης Δαράκη. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1952-1956) και εργάστηκε ως δικηγόρος. Στο χώρο της λογοτεχνίας ασχολήθηκε με την ποίηση, ενώ δημοσίευσε επίσης κριτικά δοκίμια. Πρωτοεμφανίστηκε το 1954 με την ποιητική συλλογή "Γενική Αίσθηση'. Συνεργάστηκε με τα περιοδικά "Κριτική", "Εφημερίδα των Ποιητών", "Επιθεώρηση Τέχνης", κ.ά., μέλος της εκδοτικής ομάδας του περιοδικού "Σημειώσεις".
Το ποιητικό του έργο τοποθετείται στο χώρο της μεταπολεμικής ελληνικής ποιητικής γενιάς. Έργα του μεταφράστηκαν στα γαλλικά, αγγλικά και τουρκικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου