Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς στη Χάρτα


Την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012 στις 8:30 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο – καφενείο ΧΑΡΤΑ (Σκενδεράνη 16Α-Β, Βόλος, τηλ: 2421033250) φιλοξενείται ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς με αφορμή το βιβλίο του 'Άψινθος” που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Μελάνι.

Προλογίζει ο συγγραφέας Κώστας Ακρίβος.

Ο Μιχάλης Γκανάς γεννήθηκε στον Τσαμαντά Θεσπρωτίας το 1944.
Από το 1962 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Παρακολούθησε Νομικά χωρίς να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Βιβλιοπώλης για μία δεκαπενταετία, συνεργάστηκε αργότερα με την κρατική τηλεόραση ως επιμελητής λογοτεχνικών εκπομπών και σεναριογράφος. Από το 1989 έως το 2005 εργάστηκε ως κειμενογράφος σε διαφημιστική εταιρία.
Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες, ενώ στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από γνωστούς Έλληνες συνθέτες. Μετέφρασε τις Νεφέλες του Αριστοφάνη για το Θέατρο Τέχνης – Κάρολος Κουν και τους Επτά επί Θήβας του Αισχύλου για το ΔΗΠΕΘΕ Πατρών.
ΤΟ 1994 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για το βιβλίο του Παραλογή, το 2009 με το βραβείο Καβάφη, και το 2011 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του ποιητικού του έργου.

Λίγα φύλλα λίγα πουλιά
στο τέλος του φθινοπώρου.

Νύχτα ω σκοτεινέ βατήρα της ψυχής μου.

Τελευταίο χορτάρι
τελευταίος άνεμος πάνω στη γη.

Σκοτεινή μητέρα
χτυπάει ακόμα η ζεστή σου καρδιά.

“Αψινθο τιτλοφορεί ο ποιητής και στιχουργός Μιχάλης Γκανάς τη μεγάλη ποιητική του σύνθεση που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μελάνι. Ποιήματα που έχουν αφορμή τον κλονισμό της φύσης αλλά και τη σύγχρονη κρίση, όπως τη «διαβάζει» ένας ποιητής.

«Αψινθος είναι ένα αστέρι που αναφέρεται στην Αποκάλυψη, το οποίο πέφτει από τον ουρανό, δηλητηριάζει τα νερά και πεθαίνουν οι άνθρωποι επειδή "επικράνθησαν"» λέει ο Μιχάλης Γκανάς. «Είναι όμως και το φυτό, η αψιθιά, από το οποίο βγαίνει το αψέντι, το ποτό των καταραμένων ποιητών, του Μποντλέρ και των φίλων του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου