Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012


Το βιβλιοπωλείο – καφενείο ΧΑΡΤΑ
και η συγγραφέας ΔΑΦΝΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥ,
με αφορμή την επανέκδοση του ημερολογίου της για το 2013 365 ΜΕΡΕΣ ΓΟΝΙΟΣ” (εκδόσεις Καστανιώτη),
προσκαλούν τους γονείς
το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι
σε ανοιχτή συζήτηση με τη συγγραφέα
 
Στις μέρες μας όλο και περισσότερο συρρικνώνεται ο χρόνος που διαθέτουμε τόσο εμείς όσο και τα παιδιά μας για να «συναντιόμαστε» ουσιαστικά. Τα τελευταία χρόνια, αυτήν την έλλειψη, αρκετοί γονείς την αναπλήρωναν με πληθώρα αγαθών και παροχών.
Σήμερα με την παρούσα οικονομική κρίση, αυτό, για τους περισσοτέρους, δεν είναι εφικτό. Ανεξάρτητα όμως αν είναι εφικτό, είναι αποτελεσματικό και εποικοδομητικό για την σχέση; Μπορεί να καλύψει την ανάγκη των παιδιών μας για ουσιαστική επικοινωνία; Την ανάγκη τους να μας νιώθουν δίπλα τους και να μας έχουν συμμάχους στην ζωή τους;
Γνωρίζουμε ότι η αυθεντική και θετική επικοινωνία μέσα στην οικογένεια είναι πρωταρχικής σημασίας για την συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Μέσα στην οικογένεια μαθαίνουν αρχικά να αγαπούν και να εκτιμούν τον εαυτό τους και τους άλλους, να σχετίζονται και να ζουν μαζί. Μαθαίνουν βιωματικά τις ανθρώπινες αξίες, όπως την αυτοεκτίμηση, την υπευθυνότητα, την ικανοποίηση, τον αλληλοσεβασμό, την κατανόηση, την συνεργασία κ.τ.λ., και τις υιοθετούν. Ανάλογα με τις εμπειρίες επικοινωνίας, κυρίως τις πρώιμες, που έχουν τα παιδιά μέσα στον οικογένεια, διευκολύνονται ή εμποδίζονται να αναπτύξουν συναισθηματική νοημοσύνη και δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να κάνουν τις αξίες αυτές τρόπο ζωής, ώστε να καταφέρουν να ζήσουν μια ζωή δημιουργική, με αξιοπρέπεια και σεβασμό για τον εαυτό τους και τους άλλους.
Στις σελίδες του ημερολόγιου οι γονείς θα ανακαλύψουν νέες πληροφορίες και ίσως απαντήσεις σε ερωτήματα που τους απασχολούν για την σχέση με τα παιδιά τους ,τα όρια στο διάβασμα, την τηλεόραση, την τιμωρία, την θετική επικοινωνία, την ανάπτυξη της πρωτοβουλίας, της δημιουργικότητας, της συναισθηματικής νοημοσύνης και άλλα.
Στην συνάντηση του Σαββάτου θα συζητηθούν αρκετά από τα θέματα που θίγονται στο ημερολόγιο και θα δοθεί χρόνος για να εκφραστούν ερωτήσεις και προβληματισμοί.
Η Δάφνη Φιλίππου είναι ψυχιατρική κοινωνική λειτουργός, ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, εμψυχώτρια ομάδων, π. Επίκουρος Καθηγήτρια κοινωνικής εργασίας του ΤΕΙ Αθήνας .
Σπούδασε και εργάστηκε στην Αθήνα και το Παρίσι στον τομέα της ψυχιατρικής, της ψυχοθεραπείας και της εκπαίδευσης φοιτητών και επαγγελματιών.
Μεγάλωσε τον γιό της και βοήθησε πολλούς γονείς να μεγαλώσουν τα δικά τους παιδιά, βρίσκοντας απαντήσεις στα ερωτήματά τους, μέσα από τη συμμετοχή τους στα βιωματικά σεμινάρια που εμψυχώνει από το 1985. Τα ερωτήματα όλων αυτών των γονιών την ενέπνευσαν για την δημιουργία του ημερολογίου, με τίτλο «365 ημέρες γονιός» που κυκλοφόρησε τη από τις εκδόσεις Καστανιώτης. Από τις ίδιες εκδόσεις κυκλοφορούν τα βιβλία της: «205 βιωματικές ασκήσεις για την εμψύχωση ομάδων» και «Ιστορίες για να ονειρεύεσαι, παιχνίδια για να μεγαλώνεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου