Σάββατο, 4 Ιανουαρίου 2014

Παρουσίαση του βιβλίου "Ο ανθρωπολογικός τύπος της αποανάπτυξης - τοπικοποίησης"


Την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014 στις 8:30 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο ΧΑΡΤΑ (Σκενδεράνη 16β, Βόλος, τηλ: 2421033250) παρουσιάζεται το βιβλίο των Γιώργου Κολέμπα και Γιάννη Μπίλλα "Ο Ανθρωπολογικός τύπος της Αποανάπτυξης -Τοπικοποίησης" (εκδόσεις των Συναδέλφων).
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Γιώργος Σταμπουλής, λέκτορας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μαρία Τεχνοπούλου, μέλος της ΑΠΟ 'Σταγιάτες" και οι συγγραφείς.

Ο καπιταλισμός, πριν φανερώσει τα αδιέξοδά του, κατέστρεψε τον ψυχισμό των ανθρώπων, διαμόρφωσε έναν ανθρωπολογικό τύπο μοναχικό, νευρωτικό, αγχώδη, φοβικό και φοβισμένο, ανταγωνιστικό, επιθετικό, ενεργοβόρο, καριερίστα και αμοραλιστή, κάτοικο του «εγώ» και όχι του «εμείς». Ακόμα και σήμερα ο άνθρωπος αυτός διατηρεί την ψευδαίσθηση της ατομικής διαφυγής. Ο ανθρωπολογικός τύπος της ιδιώτευσης, της απάθειας, της συναλλαγής και της αλλοτρίωσης είναι μέρος του προβλήματος που έχουμε να επιλύσουμε.
Ο ετερόνομος άνθρωπος της καταναλωτικής κοινωνίας που, ως καταναλωτής και όχι ως πολίτης, υπακούει και εκτελεί νόμους, εντολές και αφηγήσεις άλλων, χωρίς να συμμετέχει ο ίδιος στη λήψη των αποφάσεων, είναι απαραίτητο να αντικατασταθεί από τον αυτόνομο τύπο ανθρώπου, εκείνου που αυτοθεσμίζεται, που διαμορφώνει δηλαδή ο ίδιος τους θεσμούς και τους αναιρεί, αν χρειαστεί.
Η δημιουργία του νέου αυτού ανθρωπολογικού τύπου αποκτά στις μέρες μας τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Δεν θα κατέβει από τον ουρανό, θα είναι ταυτόχρονα ο δημιουργός και το αποτέλεσμα των νέων αμεσοδημοκρατικών δομών- δικτύων και εγχειρημάτων- της αντίστασης, της αλληλεγγύης, της συνεργατικότητας, της αυτοδιαχείρισης, της ανταλλαγής , της κοινής χρήσης και του μοιράσματος, της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας που στηρίζεται στα κοινωνικά και συλλογικά αγαθά κ.λπ., που δημιουργούνται σήμερα και λόγω της κρίσης. Η συμμετοχή σε αυτές τις νέες μορφές ύπαρξης της καθημερινότητας θα του δημιουργήσουν πάλι την αίσθηση του «συνανήκειν» και του «συναποφασίζειν» και είναι ίσως ο μόνος τρόπος προαγωγής της αίσθησης της κοινότητας, με βάση την οποία θα είναι δυνατή η μετάβαση προς μια αυτόνομη, δημοκρατική και οικολογική κοινωνία της αποανάπτυξης –τοπικοποίησης.

Οι συγγραφείς:
Ο Γιώργος Κολέμπας εργάστηκε ως μαθηματικός στη Μέση Εκπαίδευση και τώρα ασχολείται με την οικο-γεωργία. Έχει γράψει τα βιβλία Τοπικοποίηση: Από το πα­γκόσμιο... στο τοπικό (Αντιγόνη, 2009) και μαζί με τον Βασίλη Γιόκαρη το Κοινωνικοποίηση: H διέξοδος από τις συμπληγάδες του κρατισμού και της ιδιωτικοποίησης (Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων, 2012). Διαχειρίζεται το μπλογκ http://topikopoiisi.blogspot.gr
Ο Γιάννης Μπίλλας είναι εκπαιδευτικός-βιοκαλλιεργητής και ζει στα Τρίκαλα Θεσσαλίας. Εργάζεται για την αποανάπτυξη και την άμεση δημοκρατία συμμετέχο­ντας στο http:apokoinou.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου