Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

"Είναι η ποίηση ένα καντήλι" Έκθεση-εγκατάσταση του Αστέρη Γκέκα


ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΙΗΣΗ ΕΝΑ ΚΑΝΤΗΛΙ: ΕΚΘΕΣΗ – ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΣΤΕΡΗ ΓΚΕΚΑ ΣΤΗ ΧΑΡΤΑ

Το βιβλιοπωλείο – καφενείο ΧΑΡΤΑ (Σκενδεράνη 16Α-Β, Βόλος, τηλ: 2421033250), στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης (21 Μαρτίου), παρουσιάζει στους χώρους του βιβλιοπωλείου και του καφενείου αλλά και επί της οδού Σκενδεράνη και για ένα μήνα την έκθεση – εγκατάσταση “Είναι η ποίηση ένα καντήλι” του εικαστικού Αστέρη Γκέκα.
Η έκθεση θα είναι ανοικτή τις ώρες λειτουργίας καταστημάτων και τα βράδια Τρίτης, Πέμπτης και Παρασκευής. Εγκαίνια: Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012 στις 19:30. Διάρκεια: 21/3 ως 21/4/2012.
Το Σάββατο 31 Μαρτίου 2012 θα παρουσιαστεί επίσης στο πατάρι του βιβλιοπωλείου Χάρτα η εγκατάσταση του Αστέρη Γκέκα “ Αναγνωστήριο ποιητών της πόλης”. (Διάρκεια ως τις 21/4/2012).
Για την έκθεση – εγκατάσταση “Είναι η ποίηση ένα καντήλι” ο Αστέρης Γκέκας σημειώνει:
Στο σημερινό πούσι οι θεοί μίκρυναν. Αδύναμοι και ανίκανοι να σπείρουν ελπίδες, γυρίζουν καταφερτζήδες στην 'Αγορά' να πουλήσουν γης, ευσπλαχνία και ιδιωτική παιδεία ακόμα. Απέτυχαν. Πού να βρεις ελπίδα, πού να πιαστείς. Η ποίηση πάντα ήταν φάρος και οι ποιητές φαροφύλακες. Γυρίζει ο καιρός και διψούμε για νερό από καθαρή πηγή, ψάχνουμε λίγο λάδι για το καντήλι της πνευματικής μας υπόστασης, λίγο νερό στον Μίκη, τον πεσμένο ανάσκελα δυό μέτρα από τη Βουλή. Ψάχνουμε πίσω από τόνους βιβλίων να ξεθάψουμε τους ποιητές, πεθαμένους και ζωντανούς, στα πιο αρίφνητα ράφια των βιβλιοθηκών, στα δεξιά κι αριστερά της αδιαφορίας μας.Στην έκθεση αυτή βάζω τον ποιητή όχι να διακοσμήσει ή να παρουσιαστεί στο χώρο, αλλά να συνομιλήσει με τον αμέριμνο θαμώνα του καφενείου, τον επισκέπτη του βιβλιοπωλείου αλλά και τον διαβάτη της οδού Σκενδεράνη. Είναι μια τιμή μικρή στους ποιητές μας, ώστε να ξεπληρώσω ένα μικρό μέρος από την οφειλή που έχω προς αυτούς.”
Ο Αστέρης Γκέκας έχει πραγματοποιήσει δεκάδες εκθέσεις σε μουσεία και αίθουσες τέχνης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εμπνέεται από την ποίηση - κυρίως την ελληνική. Κυριότερες σχετικές εκθέσεις-εγκαταστάσεις:
Βιβλιοθήκη 1ου Λυκείου Βόλου: Λογοτέχνες της Μαγνησίας και Η Γυναίκα στην ποίηση.
Νεάπολη Λακωνίας: “Λακωνική Σονάτα”: Αφιέρωμα στον Βατικιώτη ποιητή Γ. Παπούλια.
Λουτρό των Αέρηδων, Αθήνα: “Θυμήσου σώμα”: Αφιέρωμα στον Καβάφη.
Γκαλλερί Diana, Καφέ Γκρέκο, Αθήνα: Σελιδοδείκτες για τους ποιητές του Καφέ Γκρέκο.
Μουσείο της πόλη Τρικάλων- Κλιάφα, Τρίκαλα: Αφιέρωμα στον Κώστα Βίρβο.
Γκαλλερί Πάτση, Γιάννενα: Αφιέρωμα στον Μιχάλη Γκανά.
Κολλέγιο Αθηνών Peerce, Deree: Αφιέρωμα στην ποίηση του Μίκη Θεοδωράκη.
Πολυχώρος Μεταίχμιο, Αθήνα: “Είναι η ποίηση ένα καντήλι”.
Οινοποιείο Θ.Σταυράκη, Τύρναβος: 'Βάκχεια”: Εγκατάσταση με έργα αφιερώματα στην ποίηση του Μάρκου Μέσκου.
Βάμμα Νυκτός, Βόλος: Αφιέρωμα στον Χρήστο Μπράβο και άλλους Έλληνες ποιητές.
Ο Αστέρης Γκέκας είναι επίσης ο παραγωγός των ποιητικών Κυριακάτικων πρωινών στο Βάμμα Νυκτός 'Μικρές Κυριακές του Απόλλωνα” και μέλος της ομάδας 'Άσυλο ποιητών” που δραστηριοποιείται στο βιβλιοπωλείο Χάρτα.
Μέσα στο 2012 θα παρουσιάσει στα Τρίκαλα μεγάλο αφιέρωμα στον ποιητή Ηλία Κεφάλα, ενώ το Νοέμβρη, με την ευκαιρία της έκδοσης των απάντων του Μάρκου Μέσκου, θα παρουσιάσει αφιέρωμα στον ποιητή στον πολυχώρο των εκδόσεων Γαβριηλίδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου