Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Αφιέρωμα στον ποιητή Θωμά Γκόρπα

Την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012 στις 8:00 μ.μ. διοργανώνεται στο βιβλιοπωλείο – καφενείο ΧΑΡΤΑ (Σκενδεράνη 16Α-Β, Βόλος, τηλ: 2421033250) αφιέρωμα στον ποιητή Θωμά Γκόρπα.
Ομάδα φίλων της τέχνης και της ποίησης έχουν αναλάβει τη θαλπωρή της ποίησης και των ποιητών. Δημιούργησαν τον όμιλο “Άσυλο των Ποιητών” που δραστηριοποιείται στο βιβλιοπωλείο – καφενείο ΧΑΡΤΑ. Το αφιέρωμα στον ποιητή Θωμά Γκόρπα είναι η πρώτη τους δράση. Παραγωγός της εκδήλωσης και καλλιτεχνικός επιμελητής είναι ο Κώστας Γκόγκας. Συμμετέχουν οι: Λάμπρος Αγαπητός, Νίτσα Αμουτζοπούλου, Μιχάλης Πόρναλης, Δημήτρης Στεργιόπουλος, Πατής Κουτσάφτης, Μάρθα Παπαθανασίου, Ελευθερία Νικολιάδη, Αστέρης Γκέκας.

Υπάρχουμε ως ανοιχτές πληγές κόντρα στα καλά λόγια
τα καλά παιδιά και τα καλά λάδια
υπάρχουμε ως υπογραφές κόκινες κατακόκινες της φωτιάς
σ΄ απίθανα σημεία της νύχτας.
Δεν αφήνουμε απλώς τραγούδια πίσω μας στο μέλλον αλλά
τα κομμάτια μας
και κάπου μακριά ακόμα άρχισαν να κατασκευάζονται τα νέα
μουσικά όργανα...

Ο Θωμάς Γκόρπας γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1935. Από το 1954 έζησε στην Αθήνα, από το 1975 ως το 1980 στο Παρίσι, και από το 1990 μοίραζε τον καιρό του ανάμεσα στην Αθήνα και την Αίγινα.
Έκανε μια ντουζίνα επαγγέλματα: εργάτης, λογιστής, παλαιοβιβλιοπώλης, βιβλιοπώλης, επιμελητής εκδόσεων, εκδότης (εκδόσεις Πανόραμα και εκδόσεις Έξοδος), μεταφραστής, κ.ά., πριν και μετά τη λεγόμενη δημοσιογραφία. Υπήρξε επίσης συντάκτης ή αρχισυντάκτης σε διάφορα περιοδικά. Έγραψε για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση και δίδαξε σε θεατρική σχολή ιστορία λογοτεχνίας και αγωγή του λόγου. Συμμετείχε σε ομάδες που πρωτοστάτησαν για μια πρωτοπορία στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στα εικαστικά, και για την υπεράσπιση του λαϊκού τραγουδιού και πολιτισμού εν γένει. Το 1979 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Μπιτ στην Όστια της Ρώμης.
Έχει εκδόσει επτά βιβλία ποίησης και το συγκεντρωτικό τόμο “Τα Ποιήματα [1957-1983]”, ένα βιβλίο πεζογραφίας και ένα λαογραφίας, μία μονογραφία για το ζωγράφο Στέρη και την ανθολογία “Το βιβλίο όλων των ημερών”. Έχει επιμεληθεί εκδόσεις έργων των Γ. Βώκου, Ν. Βουτυρά, Α. Παπαδιαμάντη και Ε. Λεμπέση.
Πέθανε στην Αθήνα το 2003.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου