Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2013

Παρουσίαση του βιβλίου του Ζήση Σαρίκα "Ανθρώπινες σκιές"


Την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013 στις 8:30 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο ΧΑΡΤΑ (Σκενδεράνη 16Β, Βόλος, τηλ: 2421033250) παρουσιάζεται το τελευταίο βιβλίο του Ζήση Σαρίκα “Ανθρώπινες σκιές”. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Θωμάς Κοροβίνης, συγγραφέας - τραγουδοποιός, Κώστας καλημέρης, κριτικός λογοτεχνίας και ο συγγραφέας.

Ο Ζήσης Σαρίκας γεννήθηκε το 1953 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε νεοελληνική φιλολογία και φιλοσοφία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι συγγραφέας, μεταφραστής και επιμελητής εκδόσεων. Στα βιβλία του περιλαμβάνονται τα: “Μύθοι της τεχνολογίας”, “Ψίχουλα: μικρά πεζά”, “Το όραμα του υπεράνθρωπου: μια ερμηνεία του έργου του Φρίντριχ Νίτσε ΄Έτσι μίλησε ο Ζαρατούστρα΄”, “Μακριά απ΄ τον κόσμο”. Έχει μεταφράσει ένα μεγάλο αριθμό έργων του Νίτσε. Υπήρξε διευθυντής της σειράς αρχαίων ελλήνων συγγραφέων των εκδόσεων Εξάντας.

Για το συγγραφέα Ζήση Σαρίκα γράφει ο Φώτης Τερζάκης (“Η τέχνη του αφορισμού και η κριτική διαμαρτυρία”, Ελευθεροτυπία, Βιβλιοθήκη, τεύχος 561):

Η συνέχεια ανάμεσα στη μετάφραση και το προσωπικό έργο δεν είναι κάτι σπάνιο στην ιστορία των γραμμάτων. Συναντιέται τόσο στη λογοτεχνική γραφή όσο και στον θεωρητικό λόγο και αποκαλύπτει μία από τις λιγότερο φωτισμένες όψεις του μεταφραστικού εγχειρήματος, στις ευτυχέστερες στιγμές του: την ενεργητική συνομιλία, που εκ των πραγμάτων υποκινεί ανάμεσα στον μεταφραστή και τον συγγραφέα, η οποία γίνεται συχνά μοχλός δημιουργικότητας για τον πρώτο. Μία τέτοια περίπτωση συγγραφέα είναι ο Ζήσης Σαρίκας από τη Θεσσαλονίκη. Μολονότι δημοσιεύει αρκετά νωρίς το πρώτο του δοκιμιακό έργο (Μύθοι της τεχνολογίας, 1987) είναι κυρίως γνωστός ως μεταφραστής: τον ξέρουμε προπαντός από το χαλκέντερο μεταφραστικό του έργο πάνω στον Νίτσε (όλα σχεδόν τα μείζονα έργα του φιλοσόφου παρουσιασμένα την τελευταία δεκαπενταετία από τις εκδόσεις Νησίδες) και νωρίτερα πάνω στη Σχολή της Φρανκφούρτης, ιδίως τον Αντόρνο. Το 2003 μας δίνει μάλιστα σαν απόσταγμα της μεταφραστικής του πείρας ένα ερμηνευτικό έργο πάνω στον Νίτσε με άξονα τον Ζαρατούστρα (Το όραμα του υπερανθρώπου).”

Το βιβλίο του Ζήση Σαρίκα “Ανθρώπινες σκιές” κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 2012 από τις εκδόσεις Πανοπτικόν και περιλαμβάνει τα αφηγήματα Το άκακο σκυλί και Τα έξι αδέλφια. Έχουν προηγηθεί άλλα δύο βιβλία πρόζας από τις εκδόσεις Πανοπτικόν.

Κολλητά στο γραφείο ήταν μια πορτούλα μονίμως κατάκλειστη που έδινε σε μια θεοσκότεινη αποθήκη. Η αποθήκη ήταν φουλαριστή μέχρι το ταβάνι από πειστήρια εγκλημάτων: μαγκούρες, θηλιές, δρεπάνια, λοστούς, τουφέκια, πιστόλια, κάθε λογής μαχαίρια και λόγχες, γιαταγάνια και σπαθιά, ναργιλέδες και ποικίλα σύνεργα για το χασίς, πλαστά χαρτονομίσματα, εκρηκτικές ύλες, τσεκούρια, κατσαβίδια κι άλλα εργαλέια, χημικές ουσίες και καυστικά υγρά, αντικείμενα μαγγανείας – ολόκληρο μπιτ παζάρ....”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου