Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

"Ονειρική γεωγραφία του εδάφους" Έκθεση του Κώστα Μανωλίδη

Την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013 στις 20:00 μμ στο βιβλιοπωλείο - καφενείο Χάρτα (Σκενδεράνη 16 Α-Β, Βόλος, τηλ:241033250) εγκαινιάζεται έκθεση του αρχιτέκτονα Κώστα Μανωλίδη με τίτλο: “Ονειρική γεωγραφία του εδάφους”. Διάρκεια έκθεσης ως 28/2/2013.

Η έκθεση παρουσιάζει μια εκτεταμένη σειρά μικρών σχεδίων τα οποία συνθέτουν μια περιδιάβαση στην τραχιά επικράτεια του εδάφους. Στο επίκεντρο των εικαστικών διερευνήσεων της εργασίας βρίσκεται η διαδικασία κατακερματισμού που νομοτελειακά καθορίζει το πεπρωμένο των επίγειων μορφοποιήσεων.

Το χώμα, οι βράχοι, το τοπογραφικό ανάγλυφο, οι διατάξεις των καλλιεργειών και τα κάθε είδους αποτυπώματα ανθρώπινων δράσεων αποδίδονται ως ένα ενιαίο σύστημα μορφών οι οποίες βρίσκονται σε μια δυναμική κατάσταση αποικοδόμησης κι επιμερισμού. Τα αποσπάσματα που προκύπτουν από αυτήν την συνθήκη δημιουργούν κοινωνίες με τη δική τους εύθραυστη συνοχή και οργάνωση.

Σ’ αυτούς τους σχηματισμούς μπορεί κανείς να αντιληφθεί τα καταστατικά γνωρίσματα της εδαφικής ύλης, τις εσωτερικές φλέβες της και τις διακυμάνσεις της δομής της. Μπορεί επίσης να διαγνώσει την βαθύτερη σύμπνοια της τάξης και του χάους η οποία διέπει την ατέρμονη γένεση και καταστροφή των πραγμάτων. Κυρίως όμως στον διαμελισμό του κομματιασμένου εδάφους μπορεί κανείς να βρει έναν παρηγορητικό κατοπτρισμό των εσωτερικών του θραύσεων, συναιρώντας για λίγο την ατομικότητά του με το γίγνεσθαι του κόσμου.

Τα σχέδια της έκθεσης αποδελτιώνουν σημάδια από την επιδερμίδα της γης. Μεταφέρουν στιγμιότυπα από την μυστική ζωή του εδάφους σαν σκόρπιες φράσεις μιας φανταστικής γεωγραφικής εξιστόρησης.

Ο Κώστας Μανωλίδης (Βέροια, 1965) σπούδασε αρχιτεκτονική και είναι επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου