Τρίτη 9 Απριλίου 2013

"Τα Μαθηματικά της επίπεδης γης" : Παρουσίαση του βιβλίου του μαθηματικού Φώτη Κόρρου


Την Πέμπτη 18 Απριλίου 2013 στις 8:30 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο ΧΑΡΤΑ (Σκενδεράνη 16Β, Βόλος, τηλ: 2421033250) παρουσιάζεται το βιβλίο του μαθηματικού Φώτη Κόρρου “Τα Μαθηματικά της επίπεδης γης – Η ιστορία των μαθηματικών στην Κίνα μέχρι τον 15ο αιώνα”.
Τα Μαθηματικά της Κίνας δεν είναι απλά τα Μαθηματικά μιας ακόμα χώρας. Δεν είναι ίδια με τα δικά μας Μαθηματικά. Αναπτύχθηκαν σε ένα τμήμα της γης με διαφορετική κουλτούρα, διαφορετικές ανάγκες, διαφορετική φιλοσοφία και επομένως διαφορετικά απαιτούμενα.
Το βιβλίο περιγράφει καταρχήν την ιστορική διαδρομή των Μαθηματικών της Κίνας, ως επιστήμης αλλά και ως φυσικών προσώπων, μέσα στους αιώνες, την θέση τους στη κοινωνία και στο εκπαιδευτικό σύστημα. Η συνέχεια αφιερώνεται στη μεγαλύτερη από τις εφαρμογές τους δηλαδή την Αστρονομία και τη δημιουργία της κορυφαίας κατά τους Κινέζους πολίτες δημιουργίας ενός Αυτοκράτορα, δηλαδή το Ημερολόγιο.
Περνώντας στο κύριο από μαθηματική άποψη μέρος του βιβλίου βρίσκουμε τα αριθμητικά συστήματα και τους τρόπους που χρησιμοποιήθηκαν για πράξεις από τους κατοίκους της Αρχαίας και της πριν τον Μεσαίωνα Κίνας. Μαθαίνουμε τη χρήση του «Αριθμητικού Συστήματος των Ράβδων» και του Κινέζικου άβακα και αμέσως μετά γνωρίζουμε και έναν προς έναν όλους τους σημαντικούς Κινέζους Μαθηματικούς αλλά και ένα προς ένα όλα τα σημαντικά Μαθηματικά κείμενα που γράφηκαν μέχρι το 1500 μ.Χ. και διασώθηκαν μέχρι σήμερα.
Το βιβλίο κλείνει με την μελέτη διάχυσης των μαθηματικών θεμάτων από τις κυριότερες την εποχή εκείνη χώρες προς την Κίνα και τανάπαλιν.
    Ο Φώτης Κόρρος γεννήθηκε το 1956. Σπούδασε μαθηματικός στη Θεσσαλονίκη και παρακολούθησε μαθήματα Διδακτικής των Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Louis Pasteur στο Στρασβούργο της Γαλλίας. Εργάσθηκε ως Μαθηματικός στον ιδιωτικό τομέα και στη συνέχεια εντάχθηκε στη Δημόσια Εκπαίδευση. Τα τελευταία 13 χρόνια διδάσκει Μαθηματικά στο 2ο Λύκειο Βόλου. Έχει γράψει βιβλία Μαθηματικών για τις εκδόσεις Σαββάλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου